Home > Patiënten > Wat is een implantaat?

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien eruit als een soort schroef en zijn van titanium vervaardigd, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot zich gemakkelijk aan hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese, of een overkappingsprothese (klikgebit). Deze behandeling wordt ook wel een implantaatoperatie genoemd, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de éénfase- en tweefasenbehandeling.

Een implantaat

Eénfasebehandeling 

Bij deze behandeling wordt het implantaat in één keer geplaatst. Het implantaat bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen samen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd. 

Tweefasenbehandeling 

Bij deze behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst en weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, wanneer het implantaat in het bot is ingegroeid, volgt de tweede fase. Dan wordt op het ingegroeide implantaat een stift (abutment) geplaatst. Na een aantal weken wordt op dit abutment een kroon, brug of kunstgebit gezet.